Terug naar overzicht

Blog Jaime op Missie: Schuldhulpbegeleiding

blog
Selina van Loon 18 October 2022
  • Deel:

Uit de kou met schuldhulpbegeleiding van stichting Faircasso Foundation

Jaime

Licht aan het einde van de tunnel en zicht op een schuldenvrij bestaan

Met de huidige op hol geslagen inflatie, woningnood, de oorlog in Oekraïne en de nasleep van de coronacrisis komen nog veel meer huishoudens voor financiële uitdagingen te staan. Energieprijzen rijzen de pan uit: de stijging is ongekend hoog. Dit hakt er keihard in voor de groep mensen met problematische schulden. Maar ook middeninkomens worden kwetsbaar. Deze economische onzekerheid raakt iedereen in de portemonnee. Bestaande schulden stapelen zich op en nieuwe schulden nemen toe. Hoe moeten gezinnen dit bekostigen? En hoe voorkomen we dat families deze winter letterlijk in de koud staan en geen financieel overzicht meer hebben?

Duurzame betalingsregeling

Om de opgaven van deze tijd het hoofd te bieden, moet je naar realistische oplossingen kijken. De schuldenproblematiek zal toenemen en hiervoor is professionele begeleiding nodig. Jaime: “Gelukkig worden mensen met schulden tegenwoordig proactief geïnformeerd over de mogelijke hulp die zij kunnen krijgen. Daarin maken de incassobureaus en gerechtsdeurwaarders een groot verschil ten opzichte van aantal jaar geleden. Toch is een mooie website, brief of e-mail met een link niet voldoende om mensen in beweging te brengen. Dat blijkt uit het feit dat 70% van de Nederlanders met schulden namelijk nog geen hulp heeft.”

 

Bij Faircasso bieden wij daarom schuldhulpbegeleiding (SHB). Hiermee kijken we met de debiteur in een veilige omgeving naar het grotere plaatje. “Het kost ons soms een paar uur om met een debiteur tot een intake te komen. Maar dat is de enige manier om vertrouwen terug te winnen, perspectief te bieden en in heldere taal het proces uit te leggen. Dat is essentieel om tot oplossingen te komen. Anders lijken de goede stappen mooi voor de bühne, maar los je concreet niets op. In plaats van ons te focussen op die ene incasso brengen we samen met de debiteur alle betalingsachterstanden in beeld. Zo zorgen we voor een gezonde betalingsregeling die duurzaam is en waarmee niet alleen de opdrachtgever is geholpen, ook de debiteur”, aldus Jaime.

Vertrouwen terugwinnen

Het klinkt zo gemakkelijk, maar een kwetsbaar gesprek aangaan is dat zeker niet. “Met de toeslagenaffaire nog vers in het geheugen is er regelmatig sprake van wantrouwen in instituties, schuldeisers, gerechtsdeurwaarders en incassobureaus. Daarnaast is er een gebrek aan perspectief. Bij mensen met schulden heerst het gevoel dat ze er nooit meer uitkomen. Wanneer de schuld €10.000 of €100.000 is, het maakt voor hen niet meer uit. Tel daarbij op de angst, schaamte, gebrek aan (taal)kennis en de cultuur. Dat tezamen maakt dat mensen de kop in het zand steken en niet snappen wat een volgende stap kan zijn. Wij hebben hier begrip voor. Professionele begeleiding van onze SHB’ers is dan belangrijk. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring. En, ze hebben de tijd, aandacht en rust om te werken aan het terugwinnen van vertrouwen”, vertelt Jaime.

Persoonlijke benadering

Eén juiste benadering voor deze begeleiding is er niet. Daarom kijken SHB’ers wat de debiteur nodig heeft. Jaime: “Wij passen onze communicatie daarop aan en communiceren stress-sensitief op B1 niveau. Daarmee zijn we laagdrempelig en willen we de situatie leren begrijpen. Met motiverende gesprekstechnieken stellen we vragen aan de debiteur om het gesprek te openen. Is er sprake van problematische schulden? Dan proberen we te achterhalen hoe het zover is gekomen. We bespreken wat er nodig is en waarin wij kunnen ondersteunen. Met deze openheid van zaken werken we aan een duurzame betaaloplossing voor alle schulden. In sommige situaties kunnen we al starten met een betaling van 10 euro per maand. Wij zorgen er dan voor dat de incassokosten niet toenemen door een rentestop en we doen er alles aan om een gerechtelijke procedure te voorkomen. Zo hopen we het vertrouwen van de debiteur te herstellen en kunnen we focussen op een positief en financieel gezond toekomstperspectief.”

Maatschappelijke opdracht

Wanneer we samen met de debiteur het gesprek hebben geopend blijven we met hen in gesprek. Met SHB hebben we te allen tijde het doel voor ogen om onnodige gerechtelijke procedures voor de debiteur te voorkomen. Jaime vertelt: “Zo verbeteren we niet alleen het incassosysteem en verminderen we de maatschappelijke kosten, ook vervullen we gezamenlijk de maatschappelijke opdracht om kwetsbare mensen deze crisis niet in de koud te laten staan.”

Wil je samen met ons meedenken over SHB en deze problematiek? Of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

Jaime op missie

In ‘Jaime op missie’ neemt de grondlegger van het sociaal incasseren in Nederland, Jaime, je mee in zijn missie naar een ‘schuldenvrij Nederland’. Hoe kunnen we het incassosysteem verbeteren zodat commerciële bedrijven zich niet meer kunnen verschuilen achter de huidige wet- en regelgeving en zodoende veel winst maken op schulden? En hoe kunnen we de overheid in beweging brengen om juist deze wet- en regelgeving aan te passen? Want wij willen mensen overeind helpen en niet verder en onnodig onderuithalen.

blog
Selina van Loon 18 October 2022
  • Deel: