Terug naar overzicht

Het verhaal van Sylvana: Van financieel advies geven tot zelf in de schulden belanden

#actueel
15 May 2024
  • Deel:

Sylvana hielp op 16 jarige leeftijd mensen met hun financiën tijdens haar vakantiebaan en belandde jaren later, door een gewelddadige thuissituatie, zelf in de schulden. "Het was een zware tijd. Hulp accepteren was de enige optie. Opgeven was geen optie, doorgaan op een andere manier wel, alleen wist ik niet hoe. Totdat er hulp werd geboden vanuit een voor mij totaal onverwachte hoek.”

Het verhaal van Sylvana

In het familiebedrijf van haar oom en tante werkte Sylvana op de financiële administratie en kreeg zij waardevolle lessen mee. Mijn oom zei altijd: “Geld kun je maar één keer uitgeven. Wij hebben een mooi leven, maar daar werken wij ook heel hard voor.” 
Sylvana stond altijd klaar om mensen te helpen met hun financiën, ze schreef brieven en pleegde telefoontjes wanneer dat nodig was. Ze vond het fijn om zaken op orde te brengen en mensen te ondersteunen. Maar het leven nam een onverwachte wending toen Sylvana in een gewelddadige thuissituatie belandde. Ze raakte zichzelf kwijt en belandde daarna zelf in de schulden. Zo stond ze ineens aan de andere kant van de lijn. 

 

Hulp accepteren is geen makkelijke optie

Sylvana zette haar geldzorgen opzij om goed te kunnen  blijven functioneren. "In de meest heftige situaties schakel je vaak automatisch over op een overlevingsstand. Je gaat op de automatische piloot verder totdat je brandstof opraakt."
Op een gegeven moment werd de situatie zo uitzichtloos dat Sylvana zich genoodzaakt voelde om hulp te accepteren. Maar dit was niet altijd makkelijk. “Mensen lieten mij vaak teleurgesteld achter, er was veel onrecht en instanties leken het mij soms onmogelijk te maken. Het was alsof ik tegen een driedubbele betonnen muur aanliep. Maar opgeven was voor mij geen optie."
Een Raadsvrouw van de gemeente Rotterdam nam het uiteindelijk voor Sylvana haar rechten op en handelde echt vanuit haar belang. “Vanaf dat moment is mijn situatie in een stijgende lijn vooruit gegaan. Ik raapte mezelf weer op en deed er alles aan om mijn leven weer op de rails te krijgen.”

“Geluk bij een ongeluk: Faircasso kwam op mijn pad”

Als een geluk bij een ongeluk kwam Faircasso op Sylvana haar pad. "In plaats van alleen maar geld te willen incasseren, bood Faircasso hulp vanuit een onverwachte hoek. Er was oprechte interesse voor mijn verhaal en een empathische benadering om mijn situatie écht te verbeteren. Faircasso probeert daarnaast echt te begrijpen wat er achter elke vordering schuilt. Ze behandelen mensen als individuen, niet als nummers. Dit maakt een groot verschil."

Destijds werd Sylvana bijgestaan door onze schuldhulpbegeleider Guido. Vanaf het moment dat Guido contact had met Sylvana, werd er direct gewerkt aan het opbouwen van vertrouwen. Door veel vragen te stellen, interesse te tonen, goed te luisteren en niet te oordelen, probeerden we dit te bewerkstelligen. We hebben de schulden geïnventariseerd, evenals het inkomen, de uitgaven en wat Sylvana zelf kan doen om het op te lossen, om zo helder te krijgen waar de hulp het beste ingezet kan worden.
We blijven betrokken door Sylvana maandelijks te bellen om waar nodig bij te springen. "Guido is echt een waardevolle steun voor mij geweest. Hij zette zich altijd volledig in en zelfs na een lange werkdag nam hij nog de tijd om mijn mails netjes af te handelen."
Voor Sylvana is het cruciaal dat mensen benaderbaar zijn en er oprecht met hen wordt meegedacht. "Geen betweter die alleen uit een boekje iets heeft geleerd. Faircasso is daarbij eerlijk en oprecht, een unieke ervaring die ik in al die jaren tijd nog nergens anders heb meegemaakt. Het is belangrijk voor hulpverleners om te laten zien dat ook jij gewoon een mens bent, want morgen kan ook jij in zo’n zelfde soort situatie belanden.” 
Sylvana heeft veel geleerd van haar eigen situatie en kijkt nu op een andere manier naar het leven. Ze moedigt mensen die met schulden te maken hebben aan om actie te ondernemen en er ook écht iets mee te gaan doen.
“Soms moet je de realiteit van een situatie accepteren, onder ogen komen en ermee leren omgaan. Besef namelijk dat alleen jij jezelf uit deze nare situatie kunt bevrijden, hoe uitzichtloos het soms ook lijkt. Onthoud: Opgeven is het moment waarop je al verloren hebt! Wanneer je het probeert, heb jij de 1e stap al gezet naar een beter leven. Wees daarbij niet bang om hulp te vragen, we zijn uiteindelijk allemaal mensen, die fouten kunnen maken.”

Sylvana is op dit moment werkzaam als stewardess en heeft haar leven weer goed op de rit. Ze kijkt met een positief gevoel terug op haar hulp met Faircasso. “Het is niet altijd makkelijk geweest, maar juist dan zit opgeven niet in mijn genen. Je dreigt soms even compleet vast te lopen, op zo'n moment is het heel belangrijk om tijdig de juiste handgrepen te hebben en een beroep te kunnen doen op de juiste hulpverleners en instanties. Faircasso heeft mij daarbij erg geholpen! Ook mijn geloof en de tekst uit Romeinen 12:21 ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede te doen.’ zijn hierin heel belangrijk voor mij. Want voor God is niets onmogelijk.”

 

#actueel
15 May 2024
  • Deel: